Lakrids i mange forskellige varianter

Lakrids som udvindes af lakridsord, er som den kendes i dag, en af de absolut mest populære og elskede former for slik. Men sådan har det ikke altid været, oprindeligt blev lakrids nemlig udelukkende anvendt som medicin.

Lakrids

Lakrids blev første gang anvendt for ca. 5.000 år siden, hvor kineserne begyndte at benytte lakrids som medicin mod blandt andet hoste. Dette fandt egypterne ud af, men der skulle alligevel gå 3.500 år, før egypterne indså at lakrids faktisk havde en ganske udmærket smag og de begyndte herefter at fremstille lakrids som man kunne tygge på. Dette blev dog for alvor populært og lakrids blev derfor stadig kun anset som en form for medicin.

Lakridsen kom først til Danmark for godt 500 år siden, hvor den stadig kun blev anvendt som medicin og den kunne derfor kun købes på apotekerne. 150 år efter at vi havde fået lakridsen til Danmark, begyndte englænderne dog at eksperimentere ved at blande lakridssaft med gummi arabicum og pludselig var lakridsstængerne opfundet. Dette tog vi til os i Danmark og ”engelsk lakrids” blev populært i de danske hjem. Lige før 2. verdenskrig begyndte man at eksperimentere med forskellige udgaver af den engelske lakrids og herefter blev lakridsen for alvor populær. Kun afbrudt af 2. verdenskrig, hvor råvarerne var svære at fremskaffe, har lakridsen været yderst populær lige siden.

I dag fås lakrids i mange forskellige varianter som for eksempel pastiller, saltlakrids, sødlakrids og engelsk lakrids. Nogle af de største og mest populære producenter af lakrids er navne som Spunk, Ga-Jol og Haribo. I løbet af de seneste år er en ny variant af lakridsen blevet voldsom populær. Denne form for lakrids kaldes gourmetlakrids og her er den danske producent Johan Bülow en af de absolut mes populære og anerkende producenter.